T 00 31 (0)55 - 539 01 99

Onze nieuwe naam is Leser GmbH

Vanaf juni 2023 zijn wij opgegaan in de Firma Leser in Lahr. Website & telefoonnummer van Danner blijven voorlopig nog bereikbaar. Verdere informatie hierover vindt u onder Nieuws.
WIJ ZIJN VERHUISD EN HEBBEN EEN NIEUWE NAAM.

KLANT WORDEN

Heeft u nog geen inlogcodes? Daarmee bekijkt u alle prijzen en bestelt u direct online.

Bekijk alle prijzen en bestel direct online.


REGELS DRAAGTASSEN home regels draagtassen

Vanaf 1 januari 2016 zijn de wetten ten aanzien van gratis tassen verder aangescherpt. De nieuwe wetgeving is nu ook geldig voor:
1: Alle gelamineerde tassen (dus ook voor gelamineerde luxe papieren tassen).
2: Nonwoven tassen die voor 100% uit Polypropyleen bestaan

De winkelier heeft nu twee keuzes:
1: de klant laten betalen voor een draagtas
2: overstappen op een tas die u gratis mag weggeven

Voor het gratis weggeven van een tas bieden wij het volgende alternatief:
- Luxe kraft tassen met geknoopte handles (niet gelamineerd) 
Deze zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. U kunt contact met ons opnemen om de verschillende mogelijkheden te bespreken.

Meer informatie over de nieuwe wetgeving vanaf 01-01-2016
Minder plastic tasjes als klant meebetaalt:
Geeft u uw klanten een plastic tas mee, dan moet u vanaf 1 januari 2016 hiervoor een bedrag gaan vragen. De hoogte van het bedrag bepaalt u zelf. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om tassen van een ander materiaal, zoals papier of nonwoven mee te geven. Winkeliers mogen zelf het verkoopbedrag van hun plastic draagtassen bepalen Er komt dus geen algemeen verbod op plastic tassen.

Probleem
Naar schatting heeft elke burger van de Europese Unie in 2010 198 plastic draagtassen gebruikt, waarvan ongeveer 90 procent lichte draagtassen. Lichte draagtassen worden minder vaak opnieuw gebruikt dan dikkere tassen en komen vaker als zwerfafval in het milieu terecht. Geschat wordt dat in 2010 in de EU meer dan acht miljard plastic draagtassen als zwerfafval in het milieu zijn terechtgekomen, vooral in zee. Als deze tasjes in het milieu terechtkomen, vallen ze in steeds kleinere (microplastic)deeltjes uit elkaar en kunnen honderden jaren in de natuur aanwezig. Dit is schadelijk voor flora en fauna. De verwachting is dat het verbruik van plastic tassen zal blijven toenemen, en daarmee ook de belasting van het milieu 

Europees Parlement
Europees Parlement heeft een voorstel goedgekeurd dat het gebruik van plastic draagtasjes betalend maakt of verbiedt. Doelstelling is om het gebruik van zulke draagtassen tegen 2017 te halveren. Tegen 2019 moet zelfs 80% van de draagtasjes er aan geloven. 
Hoe de 28 landen die doelstelling realiseren moeten ze zelf beslissen, maar de europarlementsleden stellen voor de tasjes betalend te maken, de winkels die ze gratis ter beschikking van hun klanten stellen daarop te belasten of ze definitief te verbieden. Er blijkt zowel in het Europees Parlement als onder de Europese bevolking brede steun te zijn voor de bestrijding van plastic zwerfafval. 

Vanaf 1 januari 2016
Zoals het er nu naar uitziet met de aangekondigde wetgeving, wordt het met ingang van 1 januari 2016 verboden om aan klanten gratis plastic tasjes mee te geven 
"We zien in landen waar heel veel plastic tasjes werden gebruikt en maatregelen zijn genomen dat de beperking binnen vier maanden werd gehaald. We geven nu vijf jaar, maar aan landen die laten betalen voor plastic tasjes zullen we zien dat de 80 procent reductie binnen die vier maanden wordt gehaald." 
Retailers zijn niet opgezet met een mogelijk verbod. Zij vrezen dat mensen minder impulsaankopen zullen verrichten indien ze geen draagtas meer aangeboden krijgen. 

Nederland en België
In Nederland en Belgie is het al langer gebruikelijk om te betalen voor plastic tasjes Zo geven bijvoorbeeld supermarkten en bouwmarkten al geen gratis tasjes meer. 
Als we kijken naar de verschillende sectoren zien we dat er al veel initiatieven zijn van winkeliers om het gebruik van plastic draagtassen terug te dringen'', Maar we moeten niet vergeten dat consumenten het krijgen van een plastic tasje in de winkel toch als een service ervaren, zeker bij grotere aankopen. 

Voorlichting Publiek
Het aantal plastic tasjes dat winkels aan hun klanten meegeven kan flink omlaag als de mensen worden gewezen op de voordelen van hergebruik. De verschillende branches moeten zo snel mogelijk een gezamenlijke campagne moeten beginnen om ondernemers en consumenten te vertellen hoe belangrijk het is om veel minder plastic tassen te gebruiken Consumenten zouden wat vaker een eigen tas mee moeten nemen. Ook kunnen we denken we aan acties in samenwerking met goede doelen en het verkoop van een eigen 'big shopper' en duurzame tassen. 

Toezicht op het verbod
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert het verbod op gratis plastic tassen. Daarvoor kan de Inspectie uw winkel bezoeken of administratief onderzoek doen. U moet dan kunnen aantonen dat u plastic tassen niet gratis meegeeft, maar dat uw klanten daarvoor laten betalen.

bron: www.rijksoverheid.nl
 

Ontvang als eerste Danner's nieuwsbrief vol acties, aanbiedingen en nieuwtjes